Den vita älgtjuren i markerna runt Torreby i Munkedal.

 

De vita älgarna är magiska och sällsynta. I värmlandsskogarna är de inte ovanliga men på  här i Torrebys marker i Munkedal fanns också en vit älgtjur under flera år.
Han föddes 2008 och visade sig för mig första gången under sommaren 2010 som en mager ungtjur. Jag följde honom sedan under många år och såg hans utveckling från en mager pinntjur till som störst en udda tolvtaggare 2020. Han gick under sina vandringar aldrig ut ur området Tungenäset begränsat av två fjordar Färlevfjorden och Saltkällefjorden och i öster av motorväg E6 och dess viltstängsel. Jaktlagen på Tungenäset hade också en överenskommelse om att freda honom så han skulle leva kvar.
Vintern 2022 blev för tuff för honom och han hittades avliden i början av april. Mycket tyder på att han avled av undernäring eftersom  älgen sliter tänder när de idisslar och till slut har svårt att tillgodogöra sig näring. Detta blir tydligast under vintern då födan oftast  bara blir grenar och kvistar.  Han hittades mycket mager och avliden på en kulle bara några hundra meter från min bostad. En kulle som han ibland valde som daglega med fin utsikt över omgivningen och Färlevfjorden. Idag har han sin gravplats i branten därunder. 
Han blev som en vän till mig och gjorde mina vandringar med kamera i markerna eller i bilturer runt Tungenäset alltid lika spännande. Jag visste inte i förväg om jag skulle möta honom eller om han höll sig undan.
På denna sida har jag en bildserie som visar hur han genom åren utvecklades från den klene pinntjuren till en ståtlig tolvtaggare.

Här finns en också länk till en sida med bilder tagna av mig på
 värmlandsskogens vite konung .

2021
Den 18 december går han förbi vårt hus på 4:e gatan på Södra Sjörits en tidig förmiddag. Lugnt och sakta. Vänder sig om och tittar på fotografen för att sedan lugnt gå in i skogen. Dessa bilder är de sista jag har av honom. Jag sökte honom några gånger under vintern och visste var han uppehöll sig men kom aldrig i direkt närkontakt för fotografering.
Vid gamla stallet den 15 november. Båda hornen är fällda sedan ett par veckor.
Den 25 oktober, rekordtidigt, fällde han ett horn när han åt äpplen i en trädgård på Torreby och som hittades av Madeleine Koch. Några dagar senare hittades det andra hornet i skogen intill.
 Den 20 oktober. Hornen är fejade och han har hållit sig undan för mig under hela brunsten. Den 25 september fäller han sedan det första hornet när han ruskar om i ett äppelträd på Torreby. Detta är tidigare än andra år. Någon dag senare har han fällt båda.
I slutet av augusti och de första dagarna i september höll han till i markerna runt gamla tegelbruket och golfklubben. Han var gärna inne i trädgårdar och åt äpplen men även ute på havrefälten tillsammans med en annan tjur. Hornen är lite på retur och det ser ut som han är en åttataggare nu.
De första bilderna för året. Tillsammans med flera andra älgar kommer han ut några sena kvällar i månadsskiftet april-maj och äter på höstsådda fält på Pilegård och Stene
2020
Den 30 november kikar han fram i skogen väster om Sjöritz. Hornen är fällda sedan några dagar.
Den 27 november. De första frostdagarna och här har han fällt båda hornen. Jag följde honom på fälten vid Tegelbruket och senare en bit in i  skogen.
Den 13 november. Han har fällt det vänstra hornet och försvinner in i skogen norr om båthamnen.
Den 3 oktober följer han en ko i dalgången väster om Närestad.
Möte i skogen vid Vässby den 25 september. Hornen är fejade och  det är brunsttid. Han är en nu udda 12-taggare med 5 på höger och 6 taggar på vänster horn.
Ett fint älgmöten den 14 augusti. Här tillsammans med tvåmindre tjurar i en havreåker vid Närestad.
12 juli. Ett snabbmöte en sen kväll. Hornen ser lovande ut. Det blir minst 10 taggar i år. Sällskapade med en annan tjur i markerna norr om Färlevfjordsvägen.
 25 maj i en öppning i skogen med lite gott bete vid det gamla tegelbruket. Fotad på rätt nära håll från bilen.
  Mitten av maj. Han har varit ur mitt närområde sedan början av mars men nu är han tillbaka och hornen har börjat växa fram.  Fotad i skogen i närområdet av det gamla telgelbruket
I skiftet februari/mars är de första bilderna för 2020. Han har tillbringat vintern längre ut på Tungenäset men är nu tillbaka i markerna kring Sjöritz. Här i skogen har jag gått på honom vid några tillfällen. På bild några bilderå syns en liten början på årets hornuppsättning.
2019
Ett möte i skogen den 20 november i markerna öster om Idyllen
Lagom till Halloween dök han upp i hemmakvarteret och käkade äpplen.
Jag, kameran och blixten funkade inte så bra tillsammans men effekten blev lite istället mer spöklik.
Svårt att få bilder på honom sommaren 2019. Han håller sig mera undan och jag har bara stött på honom sporadiskt och då utan kamera. Här går han med nyfejade horn över fälten norr om gamla tegelbruket en sen kväll i mitten av september.
Han sover i tät skog. Efter en stund vaknade han till och reste sig . Efter en stunds spanande så lufsade han lugnt iväg. Slutet av april.
De första bilderna när hornen börjar växa ut. Han är vid gott hull efter vintern och börjar anlägga årets hornkrona. Fotad vid västra Berg sent på kvällen den 25:e april
 Årets första dag 2019. Han vilade i skogen norr om Färlevfjordsvägen när jag utan kamera gick på honom. Snabbt hem att hämta fotogrejor och han låg kvar. Hornen är tappade. Han reste sig och lufsade iväg bortåt i skogen.
Mitten av november 2018. På väg ner till sjömarkerna på morgonen låg han i kullen väster om Södra Sjöritz. Dåligt med ljus och bara lille Nikon men ändå bilder. Han reste sig lite skymd bakom träden innan han försiktigt lufsade iväg.
Den torra sommaren 2018 var han svårsedd. Han rörde sig inte så ofta i de tidigare sommarmarkerna och jag har inga bilder från honom under denna tid. Lagom till brunsten var han dock tillbaka på de vanliga ställena. Den 17 september dök han plötsligt upp i havreåkrarna hemmavid en sen kväll när jag satt och lurade på en älgko. Kon hade gått in i skogen när han kom och han sprang runt på fältet rätt så högljudd. Det sena kvällsljuset gjorde att det blev lite knepigt att fota speciellt som han inte stod still. Han är nu 10 år och även i år tio taggar på de nyfejade hornen.
Närestad på kvällen den 21 maj. Han betade i slyet vid vägkanten. Gick sedan över infartsvägen och ut på åkerna mot mig . Efter en stund lufsade han iväg med lite fart mot skogen.
Första fotomötet 2018 och det är den 14 maj vid Närestad och sen kväll. Hornen börjar växa och vinterpälsen börjar fällas så han ser lite luggsliten ut men verkar vara vid fin vigör.
Den 18:e november har han precis fällt hornen. Han sällskapade med en udda tovtaggare i markerna vid Röd.
 Det är slutet av oktober och äpplena i trädgårdarna lockar. Här är han en fin morgon i närheten av Torreby slott.

Slutet av oktober på ett hygge öster om Idyllen.  Hornen är fejade rsedan någon månad och han har tio taggar.  Älgjakt har pågått ett par veckor men den skonas han från.

Sensommarkväll den 22 augusti. Hornen är utväxta och snart skall han feja. Han sällskapade här med två andra tjurar som hade något mindre horn. Tydligt är att han har tio taggar och lika många då som 2016. Skymningen är sen och fotoljuset lite knappt.
I början på augusti går han ut i skymningen norr om golfbanans drivingrange. Hornen har växt ytterligare och det ser ut som minst 10 taggar nu.
En sommarkväll i veckan efter midsommar. Hornen växer ut och det ser ut och de ser lovande ut. År 2016 var han en tiotaggare
I slutet av maj 2017. Hornen växer till sig och vinterpälsen fälls

.

Vinterbilder i snö. Efter en tids spårning gick jag på honom och han blir mera gul i kontrast mot den vita snön.  Hornen är fällda.

I början på december. Hornen skall snart fällas och han förberedes sig på vintern

September och brunsttid 2016. Han följer en ko i skogen söder om det gamla tegelbruket. Han har nu tio taggar på hornen och hakskägget är yvigt.

Vid Närestad i skymningen precis innan regnet kommer går han ur skogen och ut på havreåkern för att äta i kanterna. Hornen har växt ut såpass att man ser att han blir en tiotaggare i år. Juli 2016

Januari 2016. Hornen är fällda och han går i hyggeskanten vid Fjärlevfjordsvägen

 En dimmig och mycket grå dag i december ligger han och vilar på ett hygge. När jag närmar mig reser han sig, står och kikar en stund och drar sig sedan sakta undan. I år har han 8 taggar. Hygget vid Färlevfjordsvägen den 17 december 2015
Skymning och långt håll på ett hygge vid Skulevik den 8 oktober. Hornen är fejade sedan någon månad. Trots idogt letande har han under den senaste tiden bara visat upp sig för mig i obefintligt fotoljus.
På kvällen den 29 april 2015 vid Närestad. Vinterpälsen flagnar och han ser allmänt luggsliten ut. Hornen har växt ut ytterligar en dryg decimeter på de 14 dagarna som gått sedan senast.
Tidig morgon den 14 april 2015. Jag fick ett sms-tips om att han var vid stallet i närheten av Torreby slott. Snabbt ut och jag fick årets första bilder av honom. Hornen är tappade och de nya börjar så smått att visa sig som små bulor i pannan. Dåligt ljus tidigt på morgonen men ändå några bilder.
Här är han i slutet av första älgjaktsveckan hösten 2014. Jaktlaget håller vad de lovat att den vite är fredad. Älgjakt har pågått tidigare i veckan just i detta område där jag gick på honom. Han låg och vilade, reste sig långsamt och poserade sedan snyggt en kort stund innan han sakta drog sig undan. Fotad i regn den 17 oktober 2014.

I skymning och regn på fälten vid Närestad den 18 oktober. Bilder trots dåligt ljus i kvällningen, Lumixen och lite långa slutartider påverkar inte bildkvaliten positivt.

På hygget norr om Färlevfjordsvägen den 27 september 2014. Hornen är fejade och han är i hasorna på en ko med kalv som gått in i skogen. Han vände hela tiden sidan till så taggarna på hornen går inte att räkna. På höger sida har han fem.
Bilder från ett möte i skogen norr Färlevfjordsvägen den 14 augusti 2014. Han låg ner och reste sig och jag hann få några bilder innan han vände om och gick in i skogen. Hornen har växt ut bättre och snart skall de fejas. Han ser ut att vara en udda 10-taggare, dvs fem på ena och fyra taggarpå det andra hornet.
I det sista kvällsljuset samma kväll går han över havreåkrarna norr om tegelbruket
Fotad på ett hygge vid gamla tegelbruket den 9 juni 2014. Hornen börjar växa ut och det är ännu svårt att se hur många taggar han får i år. Tyvärr saknar jag bilder på honom från i hösten 2013 med fejade horn men då hade han åtta taggar.
Fotad sent på kvällen den 16 juli 2013 när han står en liten bit från vägen vid Berg. Efter en stund går över vägen framför mig och går ut i en rapsåker. Där kalasar han på den blommande rapsen och visar fint upp sig i kvällsljuset.
En fin sommarkväll efter solnedgången den 8 juli 2013 i kanten av en rapsåker vid Berg. Han var rejält smutsig på mage och den sida han vänder mot oss. Kanske hade han legat i någon dypöl för att bli lerig och på så sätt skydda magen mot insektsbett.
Här norr om gamla tegelbruket när dagen bryter fram en grå och regnig dag den 27 november 2012. De bruna inslagen i pälsen kan bero på smuts från marken när han legat ner.
Här är han fotad i skymningen den 26 juni 2012 kl. 23.00 vid dammen vid Pilegård
Bilder på lite håll i tidig gryning den 24 november 2011 på fälten sydväst om Pilegård nu med fejade horn
Här är han fotad i skymningen på fälten mellan Närestad och Pileård den 19 juli 2011.
Fotad i kvällsdunklet i skogskanten vid gamla tegelbruket den 25 juni 2011
Mina första bilder är från sommaren 2010 på fälten norr om det gamla tegelbruket på eftermiddagen den 15 augusti. Han visade sig helt öppet på fälten tillsammans med en kviga.
Den första bilden på spökälgen. Fotad i skymningen den 31 juli 2010 vid Närestad av min dotter Annika.
De sista bilderna av honom som avliden som han hittades. Foto Helena Lawrence