Detta är en lten berättelse i ord och bild som försöker
beskriva arbetet att vara mjölkbonde på en mindre
gård under den tid då jordbruket och mjölkproduktionen
bedrevs småskaligare än idag. Den handlar om mina
föräldrar Eira och Alfred Hermansson som bedrev jordbruk
på fastigheterna S:a Gategård och Lusseröd i
Norums socken, Stenungsunds kommun i Bohuslän. Här poserar de framför kakelugnen i vardagsrummet efter väl förrättad värv med några av de plaketter och medaljer som genom åren erövrades för skicklighet och ansvarsande vid mjökens behandling. |
Mor och far gifte sig 1944 och övertog då sina föräldrars
fastigheter och slog samman dem till en brukningsenhet. Fastigheterna
gränsade till varandra och delades av Norumsån. De
bosatte sig på Gategård som i dagligt tal gick under
benämningen Änga. Bostaden på Lusseröd lämnades
obebodd men uthyrdes under några år som sommarboende
för Göteborgare.Jordbruket bedrevs på båda
fastigheterna. Vintertid användes ladugården på
Änga för korna tillsammans med några kalvar och
grisar och i Lusseröd placerades häst och ungdjur.
Under utegångstiden för djuren flyttades anläggningen
för mjölkning över till ladugården på
Lusseröd. Bilderna på sidan är tagna under några tillfällen under åren 1972 och 1973. De visar situationen under djurens uteperiod då mjölkningsmaskinen var på Lusseröd. |
|
Arbete som mjölkbonde innebar att vara bunden till fasta
tider. Korna mjölkades två gånger om dagen,
vardag som helgdag, sommar som vinter. Någon organiserad
avbytarorganisation fanns inte på den tiden och det var
först när vi barn var något äldre som vi
kunde hjälpa till som avlösare. Det var då främst
mor som kunde hoppa över kvällsmjölkningen. Besättningen
bestod av 7 mjölkor och dessa fick årligen var sin
kalv. Kalvarna användes för köttproduktion och
såldes som sådana vid lämplig ålder eller
behölls under några år som ungdjur. När
någon mjölkko i besättningen behövde ersättas
skedde det med en av en av dessa ungdjur som då placerades
in i produktionen. En ko lämnade mjölk under 10-15
års tid innan den behövde ersättas. |
|
Förberedelserna för mjölkning skedde alltid på
Änga. Mjölkflaskorna stod uppställda utefter en
uthusvägg efter att tidigare under dagen varit lämnade
till mejeriet i Göteborg. Här stod de diskade och klara
att användas tillsammans med hinkar och den utrustning som
användes för silningen av mjölken. Renlighet och
diskning var en mycket viktig del i hanteringen. Det handlade
ju om färsk mjölk och provtagningar gjordes kontinuerligt
när mjölken lämnades på mejeriet. Att ha
en anmärkningsfri produktion var viktig för mor och
far och det resulterade också i flera medaljer och utmärkelser
som de under åren erhöll för sin mjölk.
Cykel med kärra var det transportmedel som gällde för
att få mjölkflaskorna över till Lusseröd.
Far lastade kärran medan katten vid mors sida förstod
att här vankades det snart färsk mjölk. Kärran
lastades med två mjölkflaskor, en 40- och en 20-litare.
Två sådana laster per dag innebar en produktion sommartid
av 100-120 liter mjölk. |
|